UN PA DOLÇ MEXICÀ PER TOTS SANTS, "PAN DE MUERTO"



L'entrada d'aquesta setmana segurament no serà la meva millor execució d'una recepta, però me feia moltes ganes intentar fer-la.

Les casualitats fan que la nostra vida agafi diferents direccions i sigui molt més interessant en determinats moments. Quan estudiava a Barcelona (vaig estudiar Belles Arts allà, ja que a Mallorca no hi havia aquesta possibilitat), el primer any vaig estar vivint en una residència un tant peculiar. Hi havia gent de moltes parts del món, i entre elles n'Isabel i na Mariana. Elles dues són mexicanes i em van ensenyar coses molt curioses dels costums del seu país, i també férem algun "platillo" que me va encantar. Des de llavors som fan de la cuina mexicana!



De les tradicions, per exemple, me'n van ensenyar una bastant nova, com són els "alebrijes", i de les més ancestrals, vaig conèixer per primera vegada i de primera mà  que la mort no es celebra igual arreu del món. En el cas mexicà és una autèntica festa! I és el que té conèixer diferents cultures, que la ment s'obre cap a noves experiències.

Pensant quina recepta podria posar per celebrar Tots Sants o Halloween vaig pensar que feia poquet que havia retrobat aquestes dues amigues per facebook (aquestes noves tecnologies... qui ho hagués pensat fa 10 anys!) i... per què no celebrar-ho a la mexicana?!


Vaig demanar a na Mariana la recepta del pan de muerto, que segons havia vist era un dels elements imprescindibles de l'altar que es fa per aquesta celebració. Doncs bé, no només em va enviar la recepta, sinó que me va enviar un paquet amb: dues calaveres de ceràmica decorades, "calaveritas de azúcar", "papel picado", copal, encens, "pan de muerto", flors de "cempasúchil"... en fí, que pareixia que havien arribat els reis!!! Res, que ara ja no tenc excusa per fer un "pan de muerto" i adornar les fotos com toca!

Això sí, m'haureu de disculpar perquè és la primera vegada que el faig. Si fossin cupcakes de Halloween potser m'haurien sortit millor, hi tenc més traça, però que no es digui que no ho he intentat!

Aquí teniu la recepta:

Per la pasta de llevat:
- 15 gr de llevat
- 3 cullerades de farina
- 4 cullerades d'aigua tèbia

Per la coca
- 450 gr de farina 
- 200 gr de mantega
- 100 gr de sucre
- 3 ous 
- 7 vermells d'ou
- 100 gr de saïm
- 2 cullerades d'essència de flor de taronger
- 1 cullerada de pell de taronja ratllada
- 3 cullerades de te de llavors d'anís (jo n'he posades unes quantes més)

Per l'envernissat:
- 125 ml d'aigua
- 1 cullerada de farina
- sucre



Primer de tot prepararem la pasta del llevat, mesclant tots els ingredients i deixant-ho reposar tot fins que dobli la seva mesura.

Mentre la pasta del llevat puja, mesclam tots els altres ingredients per la coca. Un cop ben pastat hi afegim la primera mescla amb el llevat que hem fet i ho tornam a pastar. Tot això ho hem de deixar reposar unes 12 hores per tal que la pasta pugi fins a doblar la seva mesura. Vos puc ben assegurar, que amb la calor que fa per Mallorca aquests dies no és necessari esperar aquestes 12 hores!

Passat aquest temps, heu de tornar a pastar la pasta. Com que era la primera vegada que ho feia, i no en tenia ni idea de quina era la textura que havia de tenir, he afegit farina fins que ha semblat una mica la pasta de les panades, és a dir, fins que no s'enganxava als dits. Potser no hauria d'haver arribat a aquest punt, per una altra vegada ja ho sabré. Dels errors se n'aprèn!!!



Heu de formar els "panes de muerto" fent una bolla de la mida que voltros volgueu, enganxant-li a sobre una bolleta de pasta petita a sobre i uns quants "ossets". Aquests, els podeu enganxar amb ou.

Posau-los al forn a uns 180º durant una mitja hora. Teniu esment que no es cremin!

Un cop fora del forn, preparau el vernís amb l'aigua i la farina. Posau la mescla al foc fins que espessi un poc. Pinzellau els pans amb aquesta mescla i escampau sucre per sobre. Esperau 5 minuts i tornau a posar sucre.



Aquests pans són molt bons amb xocolata desfeta. 

Si algú s'anima ja me contareu si vos han sortit. Jo ho tornaré a intentar, i esper que la pròxima vegada me surtin una mica millor! Mariana! Isabel! Feliz día de los Muertos!

Salut!


4 comentaris:

  1. quina xulada!!!!!!!Quina recepta més original.Ses teves mans són un tresor per la cuina,per cosir,per tot tipus de manualitats.......però el vertader tresor el duus dins.Gràcies per compartir-ho Juani meva!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajajajaja Si és que els amics sou el millor del món!!! Besos!!!

      Elimina
  2. Enhorabona: E S P E C T A C U L A R !!!!!!!!!

    ResponElimina

M'encanta veure comentaris, així que endavant!