PANADA DE SALMÓ OCCITANA



Aquest estiu he fet un curs de la Universitat de Girona que m'ha encantat. Els curs es deia "Viatgers, Golafres, Cuiners i Bótes de Vi (Un passeig gastronòmic per l'Europa medieval)". No era un curs de cuina pròpiament dit, però sí que s'explicaven algunes receptes. El curs consistia en fer un viatge per l'Europa medieval a través dels escrits d'autors de l'època, i evidentment, els viatgers mengen! Mengen durant el camí i en arribar al seu destí, tant per mar com per terra, i en aquests escrits es feia referència a diferents maneres de menjar, de parar taula i de viatjar.



L'empastatz, que és el plat que teniu aquí, era una panada que es menjava freda, ideal per un viatge per terra. Es podria dir que era un plat propi dels càtars, ja que ells no menjaven carn, però sí peix i verdura. No eren "vegetarians" pels mateixos motius d'avui en dia, sinó perquè pensaven que els animals de la terra eren animals impurs per la manera com es reproduïen. Clar que no devien saber que també hi ha mamífers a la mar. El cas és que aquesta panada de peix ens la presentaren dins els textos del dia del viatge a Occitània, per tant bé podria ser que els cavallers càtars la degustessin.



Com veureu, és una recepta molt, molt senzilla. He canviat la pasta perquè la recepta que ens varen donar no me va agradar gens. Per Pasqua, quan facem panades ho provaré amb la pasta de panades mallorquines, però ara ho he fet amb pasta comprada i llesta per usar. Estam al segle XXI, algun avantatge havia de tenir!

Ingredients per elaborar la panada:
- pasta per a "empanadas" (n'hi ha de moltes marques)
- salmó (jo hi he posat uns 450 gr)
- gingebre en pols
- canyella en pols
- pebre bo en pols
- nou moscada en pols
- sal




Anem per feina!

1- Treieu la pell al salmó i saleu-lo.
2- Posau-lo sobre la pasta estirada.
3- En un platet mesclau les espècies i escampau-les per sobre del salmó.



4- Tancau la pasta. Jo ho he fet de manera un poc rústica, amb una forqueta. Imagín que una panada feta per menjar durant la travessia d'un poble a un altre no tendria tampoc una decoració molt espectacular.









5- Abans de posar-la dins el forn l'he pintada amb ou batut.

Forn a 180º (no ens varen dir la temperatura, per tant sempre he procurat fer-ho a una temperatura mitjana), i al manco l'he de tenir al forn una mitja hora grossa (depèn de la quantitat de salmó i del gruix de la pasta).





Salut!!! i bon profit!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

M'encanta veure comentaris, així que endavant!